Reprezinta o necesitate inlaturarea tartrului dentar sau putem trai si asa?

      Aceasta intrebare o auzim de la majoritatea pacientilor clinicii noastre, ce ne-a determinat sa dam niste explicatii pentru elucidarea temerii.Tartrul dentar (piatra) este placa bacteriana mineralizata. Placa bacteriana dentara este un depozit moale care se acumuleaza pe suprafata dintilor, nu se desprinde la clatirea oricat de energica a gurii si se indeparteaza numai prin raclare sau periaj. Placa se depune mai ales in timpul somnului, cand debitul salivar este mic si masticatia absenta.

     Depunerea placii dentare incepe cu constituirea unei pelicule, dupa care imediat incepe adeziunea bacteriana.Bacteriile reprezinta 70% din masa placii dentare si sunt foarte variate ca specie (peste 20). Ele constituie cauza primara a inflamatiei si apoi a distructiei tesuturilor parodontale, care duce la aparitia parodontitei, afectiune care raspunde foarte greu si putin tratamentului.

     Rolul etiologic al tartrului este cunoscut inca din antichitate, dar mecanismele prin care acesta actioneaza in declansarea si evolutia bolilor parodontale au fost elucidate numai in ultimele decenii.

     Tartrul, prin iritatia mecanica si agresiunea bacteriana este factorul principal in declansarea parodontopatiilor si intretinerea bolii.

     Dupa pozitia si sediul depozitelor, tartrul poate fi supragingival si subgingival. Tartrul subgingival este mai inchis la culoare, mai dur si mai aderent, formeaza foarte repede pungi false, adica desprinde marginea gingivala de pe tesutul dintelui. Treptat se lezeaza si tesutul osos al alveolei (apar pungi osoase).

    In concluzie, tartrul dentar este factorul principal, care duce la aparitia mobilitatii dintilor.

     De aceea, orice masura profilactica a parodontitei sau orice tratament conservator parodontal debuteaza cu detartrajul. Procedura terapeutica, prin suprimarea completa a depozitelor tartrice supra- si subgingivale, dublata de o igienizare bucodentara corecta si de un co ntrol periodic completat cu curatarea profesionala a dintilor, determina stingerea inflamatiilor si asigura mentinerea succesului terapeutic. Cea mai eficienta metoda de prevenire a afectiunilor parodontale este un control temeinic al cavitatii bucale de 2 ori pe an.