Profilaxie dentara

Profilaxia sau prevenirea bolilor dentare constă în consultul stomatologic periodic pentru a preveni afectiunile gingivale și dentare. Este recomandat să se repete la intervale de 6 luni si 1 an, in functie de istoricul pacientului.

Acest procedeu servește nu numai la curatarea dintilor, dar si la evaluarea cavitatii orale pentru a descoperi eventualele probleme dentare.

Detectarea precoce este cheia pentru evitarea tratamentelor complicate si costisitoare. Principalele boli dentare, cariile si afectiunile parodontale au o simtomatologie saraca in stadiile incipiente.

Pacientul nu poate observa singur din timp daca apare afectarea dentara sau de severitatea bolii. Din acest considerent, vizitele regulate la dentist sunt foarte importante, în scopul de trata din timp diferite imbolnaviri dentare și pentru a preveni aparitia altora.

O zona atatomica importanta în care periajul la domiciliu este ineficient este cea subgingivala, a carei igienizare este foarte importanta și pentru care trebuie sa apelam la un medic dentist care va efectua un tratament profesional. Acesta va elimina tartrul de pe suprafata dintelui si din pungile gingivale, placa bacteriana si petele dentare.

Tartrul se poate forma prin calcifierea placii dentare (transformarea fosfatului amorf de calciu in saruri de calciu), dar s-au observat si depozite de substante minerale direct pe dinti. Conform studiilor actuale o mare majoritate a populatiei sufera de tartru.

In functie de situatie MEDICUL RECOMANDA:
detartraj cu ultrasunete; avand o serie de avantaje fata de detartrajul clasic: eliminarea tartrului este totala, tratamenul se efectueaza fara dureri, nu afecteaza dintii.
fluorizari si periaje profesionale;
tratamente antiinflamatorii prin chiuretaje gingivale si subgingivale, electrocauterizari, badijonari cu clorura de zinc.