Implant dentar

Un implant dentar este un inlocuitor al radacinii dintelui avand forma unui surub cu rol de suport pentru punti, coroane si proteze dentare.

De ce sunt bune implanturile? Ce avantaje au?

  • estetice si confortabile
  • asigura obuna funcționare a dintilor din jur
  • mentine starea generală de sănătate
  • previne migrarea dintilor si pierderea de tesut osos
  • reduce semnificativ impactul asupra dinților în imediata vecinătate
  • poti manca aproape orice
  • revin cat mai aproape de conditia origina a dinților, aspectul și funcționalitatea lor
  • gingiile nu vor mai fi iritate

Cum știu dacă am nevoie de implant?

     Medicul implantolog după examinarea și diagnosticare va determina dacă implantul este cea mai bună soluție pentru înlocuirea dintelui lipsă. Se face o radiografie pentru a determina starea maxilarului, mai ales daca dintele a fost pierdut cu mult timp în urmă și se planifica etapele tratamentului.

Cum se procedeaza?

     Implantul din titan sau aliaj din titan este un material biocompatibil, se introduce in tesutul osos și urmează o perioadă de așteptare între 3 și 6 luni. Procedura se efectueaza sub anestezie locala. În a doua etapă se ataseaza o coroana temporara ,in scop estetic si protetic apoi urmeaza o nouă perioadă de vindecare de 1-2 luni și se trece la etapa protetica. Perioada de vindecare este foarte importantă și în cazul în care se respecta se obtin rezultate mult mai bune decat in caz contrar.

     Desi sunt cunoscute progrese considerabile clinico-tehnologice in protetica dentara moderna, in domeniul protezarii mobilizabile sunt bine cunoscute limitele functionale ale acestor proteze care duc la un sir de probleme psihologice, emotionale declansate de aceste constructii. Mai este cunoscuta atitudinea negativa a pacientului fata de prepararea a doi dinti sanatosi in cazul edentatiei (lipsei a unui sau doi dinti) intercalate.
     Un mare avantaj pentru rezolvarea acestei probleme pentru pacient il constituie aplicarea implanturilor dentare.